Månar, guld och kalciter.

De här glittrande kopparna brukar gå åt som smör i solsken i den lilla butiken som ni hittar i Åkersberga. Butik Kalcit heter den. En butik som inriktar sig på de andliga å spirituella. Böcker, tarot, rökelser och såklart kristaller. De ska nu flytta till större lokal så jag tänkte passa på att fylla upp keramiklagret rejält. 
Sofia som driver butiken har stor förkärlek till månen och massa guld, så de blir en lång process innan de är färdiga. 
Ja vart börjar man då? På drejskivan såklart, men de är väl ändå givet. Efter de låter jag de torka till lite över natten och morgonen efter är de dags för öron och månar. De stansas ut, denna gång fick de även lite textur. 
Nu till de tråkigaste i jobbet mitt, vänta! Vänta på att de ska torka. De måste va helt torrt innan de går in i första bränningen annars sprängs de. 
När jag glaserar dom här så vaxar jag alltid botten först, så slipper jag att glasyren fastnar där, doppar de sedan i vitt. När de vita torkat till så använder jag mig av en spruta jag blåser i. Man fyller den med önskad glasyr, jag blåser på både grön, rosa och lila/blå i olika omgångar på dessa koppar. 
Schuss in i ugnen. Upp till 1240 grader, så man får räkna med ett dygn innan man ser dom igen. Å inte är dom klara då inte, nej då ska guldet på. De svindyra guldet. 
Guldet ser nästan svart ut innan de bränns, för ja de bränns oxå. Allt med guld måste brännas tre ggr. Skröj, glasyr och sist guld. Men sån skillnad guldet kan göra. Plus att de blir ju genast liiite lyxigare. De penslas på eller ibland duttar jag på de med svamp. 
Efter en sista tur i ugnen så är de alltså äntligen färdigt... Eller förresten, kristallerna ska ju dit men sen så. Sen kan man beundra efter allt jobb. De här är helt klart de koppar jag gör med flest moment och de känns som de tar hundra år att göra dom. Så de är sjukt kul när jag ser hur mycket dom uppskattas. 
Här ligger dom nu. Ibland är de nästan svårt att förstå att de faktiskt började med en liten nyknådad lerklump. 

Leave a comment