Lera och glasyr kom idag.

                                                                   

Århundradets längsta jullov är över! Har julloven alltid varit så här långa? Att vara ledig för länge är baske mig inte bra (även om man kanske behöver de) man hamnar liksom i nån dvala...

Så då startar man lite lätt. Gör skittråkiga grejer som att ta bort julen tex. Men sen skojar man till dagen å sätter fart med att göra listor, för de är nästan bland de roligaste jag vet. Har listor till allt! Ibland har jag listor till listor! En till beställningar, en till idéer, en till inköp, en med vilken keramik som behöver fyllas på osv. Sen skriver jag över lite i almanackan å lite till veckoschemat, vad som behöver prioriteras när. Herregud, jag skulle kunna skriva en hel bok om min förkärlek till listor (undra om de finns en sån?) men vi kan snacka glasyr istället, för de kom också idag så blandade i ordning ett gäng. 

Köper oftast färdiga färgkroppar som blandas med transparant eller vit glasyr. Farfar va de ordning på, han hade egna recept. Kanske att jag också orkar med de nån dag. Men de här får duga så länge, finns ju så många fina att välja mellan å jag gillar ju färg mer än va han gjorde. 

Jag väger pigmentet, recept brukar stå på sidan du handlar från. Här står de 6% (60g till 1kg glasyr). Jag tar alltid 5% för då räcker de till 2kg glasyr. De blir bra de med. Blandar med vatten å silar. Enkelt å kladdigt. 

Såklart fyllde jag på med favoritleran, den jag nästan gör allt i. Ibland kommer tanken att tänk om den inte skulle finnas.... Men fy, sånt mår man ju inte bra av så de får man försöka tränga bort fort. - I nuet finns inga problem, väldigt zen...

Nåt nytt jag ska försöka mig på är porslinslera, köpte bara lite då det är typ 5ggr dyrare än stengods och jag kanske inte alls gillar de. Ska vara rätt speciell att dreja med har jag hört, lite som tuggummi. Hur tusan ska de gå!? Men den blir sååå vit, nästan genomskinlig om man gör rätt å tänk va färgerna ska kunna poppa på en sån lera... Lera med lavafläckar gillade alltid farfar å de va sjukt många år sen jag använde den så de köpte jag också, har en ide på ny serie som jag skulle vilja använda den till. 

Och här en titt på de nya glasyrerna. Sa ju att jag inte skulle kunna glömma gult å lila... 

Och en som ska bli ockragul. Kan ju va de finaste någonsin! Nu blir det att dreja små skålar, brukar göra de för att testa på, om jag inte har nåt gammalt trasigt som står å dammar. Men först, listan med beställningar.

 

Leave a comment