Hantverk

Vad får man egentligen när man köper ett hantverk? 

Du får något som är helt unikt, nåt som inte är massproducerat. Du får nånting som en människa har tillverkat efter att ha lärt sig och bemästrat ett hantverk. Du får kvalitet. 

Jag kan absolut förstå att det inte är för alla, alla är inte intresserade av hantverk eller konst. Däremot kommer jag aldrig förstå de som kommer in till en hantverkare säger att de är dyrt, gnäller eller vill pruta. Fråga om det är något du undrar, gå inte bara å gnäll. Jag skulle gärna förklara för dig varför en kopp kan kosta 375kr. 

Säljer jag en mugg för 375kr så hamnar ju inte allt de i min ficka, de tror jag faktiskt att de flesta fattar innerst inne. 

Vi betalar för: matrial, moms, skatt, hyra, tid, förpackning, marknadsföring, frakt mm. 

Minns första gången jag skulle räkna ut och betala momsen (pappa lärde mig sånt) Jag fick chock! Här står jag å sliter å sen ska allt de här försvinna i moms! Vilket skit. Pappa försökte förklara att de är bra att betala moms, de betyder att du tjänat bra, åååå....! 

När de är betalt så vill vi också ha lite över till framtida investeringar, semester, pension. 

Och just de, lön! För de finns INGEN som vill jobba utan lön. Mat på bordet är aldrig fel. 

Till återförsäljare drar jag bort 30% på priset. Passar inte alla men då får de va. Jag anser att jag ska tjäna mest på produkten jag faktiskt skapar och tillverkar.  

Därför kostar hantverk va de kostar. Egentligen inga konstigheter. 

Jag älskar mitt jobb, jag lär mig fortfarande nytt hela tiden. Och ja jag skulle kunna ha ett "vanligt" jobb å kanske tjäna lite mer. Men jag gör inte de här för att bli rik på pengar jag känner mig så jävla rik varje gång jag går till jobbet och skapar de jag vill. Jag har ju inte heller haft de här som mitt heltidsjobb speciellt länge. Innan barnen kom jobbade jag sjukt många år på McD. Så långt ifrån hantverk man kan komma. Men shit va jag har tagit med mig grejer därifrån. Mest ordning å reda och vikten med att helst ligga tio steg före. När jag startade va jag helt inställd på att få ha ett jobb till, de har aldrig behövts och de är helt fantastiskt. Så förbannat jäkla stolt att jag vågade satsa. 

Kort och gott. Det är inte hantverk som är dyrt utan fast fashion som är för billigt.

1 comment

  • Lycka till med din keramik och försäljning

    Barbro Persson

Leave a comment