Akersund

Fick ju frågan om vad man inte får missa om man besöker Askersund. Vad ska nu de kunna vara? Nu utgår jag mest från mig själv och vad jag å min familj gillar att göra, de blev enklast så:) 

Men en perfekt solig dag i staden så gillar vi att bada på borgmästarholmen, de är en liten mysig strand som man inte kan tappa bort barnen på. Blir man hungrig så ligger där en grill/utekök- Askersund outdoor. Underbart goda hamburgare av närproducerat. Man kan även bo kvar på holmen i allt från glampingtält till bollar i träden.

     

     

På andra sidan bron kan man leka vidare på lekplatsen Oden, gå längst med strandpromenaden å ta en glass i hamnen. Där finns de också mycket god mat att välja mellan. Några favoriter är Antes hamnbod där måste man äta en Askersundspita. På sjötullen tar man en caesarsallad och på sundsgården kan hela familjen dela på en grillbricka. Nyöppnad för i år i en av hamnbodarna är Mormor Ruths Skafferi där du hittar både matiga och söta våfflor. Nu blev jag såååå hungrig, men de finns väldigt god mat här. 

     

Tröttnar man på att bada så kan man ta lilleputtetåget från hamnen till hembygdsgården. Kika runt bland de gamla husen och hälsa på alla djuren. 

   

    

Om ni inte bara vill köpa med er keramik från Danielssons krukmakeri så har grannen två butiker med franska delikatesser till kvällen. Ett stenkast därifrån ligger vårt alldeles egna chocolaterie-Venus choklad, underbar praliner som skapas i butiken där du även kan ta en riktigt go chokladfika. 

  

    

Andra mysiga fik är Garvaregården där vi på hösten brukar gå å ta en afternoon tea. Mitt på torget finns Sveas tutingen, även de cafeet i gammal tappning och mysig innergård. 

   

    

Shoppingsugna tycker jag kan besöka Glas och lakrits, en salig blandning av just de. En nyöppnad butik/frisör ligger på samma gata, (Stöökagatan). Där finnar man Ernst påhitt och annat att inreda hemmet med. När du shoppat klart så behöver du nog en glass och inte vilken glass som helst. Askersunds egna gelato - Askersundsglass. Nya, roliga och goda smaker dyker upp mest hela tiden. På samma gata finns även där ett mysigt fik, guldsmed och tapetseria. Ett kvarter upp finner ni Johansleksaksbod från 0-100, där kan faktiskt alla åldrar hitta något roligt att leka med.

  

    

Vill man åka ifrån stan så är Tiveden en självklarhet! Stor nationalpark med mängder av olika leder att vandra. Bada i vittsand. I Sannerud finns en populär resturang vid namnet Luripompa, nyöppnat cafe och en lanthandel. Där ligger också Tivedens kafferosteri, där de bland annat rostar Krukmakarens blandning. 

  

  

Du kan gå Askersundsbingo, lösa stadsmysteriet genom att promenera genom staden. eller gå en digital tipspromenad.

Ja just, man kan ta en tur till Stjernsunds slott också. Guidade turer, cafe och slottsbutik.

    

             

De är vad jag kan komma på bara sådär på rak arm. Men de är en riktigt mysig och rar stad de här. En riktig sommarstad. Så ska ni hemestra även i år så besök Askersund och för massa mer info om aktiviteter så besöker ni Visit Askersunds hemsida. Där hittar ni allt. 

Hoppas att vi ses!

Leave a comment